lauantai 31. heinäkuuta 2010

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Indonesia - Bali










kuvia Balilta...

lauantai 10. heinäkuuta 2010

Bali

Eilen illalla (9.7.) saavuimme Indonesiaan, Balille. Ikina en ole ollut niin pitkissa jonoissa maahantuloselvitykseen kuin eilen. Odottelimme lentoasemalla melkein 2 h.

Majapaikkaa ei ollut. Raekorven Analta saimme kadun, josta kannattaa kysella asuntoa. Menimme ja tarppasi todella hyva majapaikka, hyvalta sijainnilta ja mielestamme hyvaan hintaan. Majoittauduimme, menimme syomaan. Suureksi yllatyksekseni nain eraassa kadunkulmassa tutun hahmon, jonka en edes tiennyt olevan Balilla. Markus "sunttu" Suntila istui tai pikemminkin seisoi eraassa kuppilassa. Han oli kuulemman ollut tietoinen olostamme Balilla. Nakeminen oli kuitenkin suuri riemu ja ilo. Markus oli kiinnostunut kuulemaan reissustamme myohemmin lisaa. Ruaan jalkeen matkan hiet ja polyt pyyhittiin pois viela ilta/yo uinnilla uima-altaassa. Paikkamme nimi on muuten Adus Beach Inn. Omistaako itse Adu Moller paikan, sita ei tarina kerro. Terveiset Atelle Forssaan.

Bali ei ole jarin suuri saari, mutta taalla on 3,1 miljoonaa asukasta. Suurin osa saaresta on ns. maaseutua. Se tekee asutustiheydesta mielenkiintoisen. Ainoastaan Kaakkois-Aasian riisiviljelmille perustuvat maaseudut voivat yllapitaa nain isoa vaestoa. Jos Balia vertaa Mongoliaan asutustiheydeltaan, ovat erot valtavat!!!! Jokainen voi maailmanlaajuisenverkon kayton hallitseva voi itse laskea tiheydet. Balin saari on, kuten suurin osa/kaikki Indonesian saaret tuliperaisia. Balillakin on tulivuoria, joiden aktiivisuus vaihtelee. NAmakin tiedot loytyvat netista taalta. Vulkaanisuuden nain myos tanaan rannalla. Hiekka taalla Etela-Balilla ei ole aivan keltaista, paaosin kvartsista koostuvaa, vaan siina on mukana tummempaa, vulkaanista alkuperaa olevaa hiekkaa. Ilmeisesti Pohjois-Balilla on uimarantojen hiekka viela tummempaa kuin taalla etelassa.

Rannalla tutustuimme myos surffaamiseen - vaikeaa ja rankkaa, mutta ehdottomasti yritamme uudelleen.

Mie en nyt talla eraa saa kuvia. Yritan myohemmin. Jos ei muuta niin myohemmin yritan laittaa jonnekkii nettii kuvia ja linkitan taalta!

Niin, voi olla, etta osa seurueestamme komeilee kiinalaisten perhealbumeissa. Tiananmerenaukiolla meista otettiin useitakin kuvia. Pekingiin tulevat kiinalaiset turistit eivat ilmeisesti ole tottuneet eurooppalaisiin ja melko vaaleisiin ihmisiin. Heista olemme niin eksoottisia, etta tulevat ottamaan kuvia kadulla!! Mina kun luulin itse tutustuvani eksoottiseen Aasiaan - kokemus on ilmeisesti ollut molemmin puoleinen.

Olemme Legian Beachilla viela kaksi yota (katsomme jalkapallo finaalit) ja sitten lahdemme siirtymaan itaan ja ehka aina Lombokille saakka!

Palaamisiin!

p.s. tiedan, etta A pisteiden kanssa -kirjaimen puuttuminen voi aiheuttaa hauskoja sana kaanteita. Yrittakaa ymmartaa!

perjantai 9. heinäkuuta 2010

Kiinaa ja pikaista Malesiaa

Hei,

Kaikki lukijat (kiitti aiti et luet) ovatkin varmasti jo ehtineet repia hiuksiaan ja ripotella tuhkaa hiuksiinsa, koska uusia kirjoituksia ei ole tullut. Syy tahan on ollut selkea-Blogspot on ilmeisesti pannassa kiinassa, kuten on Facebook myos.

Kiinan alkuun sain ikavan tiedon. Elokuun alusta ole tyoton-eli samalla tama blogi tulee todennakoisesti haviamaan. Eli jos vaannetaan rautalangasta en siis opeta enaa Pyhaselan lukiossa.

No Kiina. Olimme viikon verran pekingissa ja ei voi muuta sanoa, etta kaupunki on upea! Todella upea. Kavimme katsomassa Kiinan muuria, kielletyn kaupungin, temple of heavenly peace jne. Pekingissa saa aikaa kulumaan niin paljon kuin vain on kaytossa. Hintatasokin on todella edullinen. Yhden paivan vietimme Tianjinissa, joka on 130 km paassa Pekingista. Menimme tianjiniin huippunopealla junalla (max 350 km/h) ja matka kesti vain 25 min.

Pyrin kirjoittelemaan hieman lisaa Kiinasta, kohan asetumme Balille aloillemme. Talla hetkella olemme Malesiassa, joka on hiostavan kuuma. Eilen Tapasimme Jari Hukkaa ja Antti Raekorpea - kiitos mukavasta iltaseurasta!

Yksi episodi on mainittava. Tulimme Tianjiniin aamupaivalla ja vietimme yon lentokentalla. Herasimme aamulla aikaisin, koska luulimme lentomme olevan lahdossa kello 8.00. Kello 5.00 olimme menossa Check inniin - todetaksemme vain lennon lahtevan kello 15.50. Nain vietimme melkein vrk:n lentokentalla. Pitaisi aina tarkistaa lentojen lahtoajat.

Toinen mieleenjaanyt asia kiinasta on sleeping bus. Bussi jossa on kolmessa rivissa ja kahdessa kerroksessa pienia sankyja. No tulipahan sekin koettua Erlianista Pekingiin.


Eilen malesiassa ehdimme katsoa Kuala Lumpurin tornit, mutta juuri muuta kaupungilla pyorimisen lisaksi emme tehneet.

Nyt siirrymme lentokentalle ja jatkamme matkaa kohti balia! Kivaa paasta rannalle kaupunkikohteiden jalkeen. Kuuma on taalla, kuten ilmeisesti Suomessakin. Tiitun Terolta sain tekstarin, etta Sulkavan souduissa oli ollut yli +30 astetta. Tsemppia viela viimeisille etapeille!!

Palaamisiin, toivottavasti kuvien kera!

lauantai 26. kesäkuuta 2010

Ulaan Bator

Matkustimme keskiviikon Bussilla Ulan Udesta Ulan Batoriin. Molempien maiden rajatarkastukset olivat melko pitkia ja rajalla kuluikin aikaa melkoisesti. Heti Mongolian puolelle paastyamme soimme ja saimme huomata kuinka halpa hintataso Mongoliassa on. Itse en ole ollut ikina nain edullisessa maassa. Ennen kaikkea huomasimme kuitenkin ihmisten valtavan ystavyyden-joka asiassa paikalliset autottoivat ja laittoivat aikaansa peliin, jos vain heidan kielitaitonsa antoi myoten.

Mongolia on n. 5 x Suomen pinta-ala. Asukkaita on kuitenkin vain n. 3miljoonaa. Asutus on todella harvaa ja kun Ulan Batorissa asuu lahes miljoona asukasta, ei muuhun maahan jaa montaa ihmista. Maa on maaseutuvaltainen ja maanviljelys on ekstensiivista karjataloutta. Ihmiset asuvat hyvin jurtissa (ger) maaseudulla ja myos Ulan Batorissa.

Kasvillisuus on lahes kokonaan aroa. Puitakin on, mutta puusto alkaa usein vasta vuorten rinteilla hieman korkeammalla. aikani mietin miksi taalla on niin pain-tulin siihen tulokseen, etta korkeammalla satanee hieman enemman. Mene ja tieda.

Ulan Bator on nopeaa vauhtia uudistuva melko moderni kaupunki. Ehdottomasti vierailun arvoinen! Lisaa myohemmin - toivottavasti kuvien kera!!

tiistai 22. kesäkuuta 2010

Ulan Ude




Terveisia taalta Venajan Burjatiasta. Saavuimme tanne sunnuntaina hikisen junareissun paatteeksi. Ennen Ulan Udea aukesi upeat maisemat Baikal jarvelle. Aivan kuten Sinuhe totesi Libanonin seetripuista oli se nakyma Baikalille niin hieno, etta jo se teki reissun matkan arvoiseksi!!


Ulan Udessa on hilliton helle! Talla hetkella lampotila lahenee 40 astetta! Itse asiassa 38 + astetta C.


Eilen kavimme Baikalilla. Varauduimme samaan helteeseen kuin kaupungisssa- etaisyytta on linnuntieta n.70 km. Huomasin valtavan mikroilmasto efektin. Baikal on paikoitellen yli 1500 m syva, tama vesimassa aiheutti Baikalin lahella todella vilpoisen ilman. Itse olin helpottunut-kaikki eivat kuitenkaan olisi kaivannut vilpoisempaa. Matkalla meilla mukana Ulan Uden seurakunnasta Valodja ja Nadja. Kiitos teille!Baikal oli upea - kirkas ja todella vilpoisa vesi toivottivat meidat tervetulleiksi. Paikka, jossa vierailimme oli myos pravoslaavien luostari. Talvisin Baikal taas lammittaa ymparoivia alueita. Eli vaikutus on aivan sama kuin merilla on. Baikkalissa on valtavat massat makeaa vetta. Baikalissa elelee paljon endeemisia elainlajeja. Yksi on phoca sibirica, lahes sama kuin meidan phoca hispida  saimensis. Molemmat ovat suojeltavia, mutta paikallinen norppa (paikalliset kutsuvat nerpa-mistakohan meidan norppa nimitys tulee!!) On populaatioltaan jopa 50 000 suuruinen.


Ulan ude on todella upea kaupunki-kaikki on todella siistia ja uusia perinteita kunnioitavia rakennuksia nousee kuin sienia sateella. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Eilen naimme myos ensimmaiset lankkarit - kaksi skotlantilaista poikaa oli katsomassa jalkapalloa samassa kuppilassa kuin me.


Huomenna keskiviikkona matka jatkuu bussilla rajan yli Mongoliaan, ulan Batoriin eli punaiseen taistelijaan!!


Yritan taas muutaman kuvanlaittaa!! Sorry maailman suurin Leninin paa on vahan vinossa. mittaa talla on 7,5 metria!!


Ulan udessa sataa lunta lainausmerkeissa, ilmeisesti jokin pajun sukuinen puu laskee siemeniaan ilmaan ja valilla hengittaminen on melko hankalaa.


Oma ilonaiheeni oli vierailu Burjatian geologisessa museossa -upeaa!! Palaamisiin!!

torstai 17. kesäkuuta 2010

Novosibirsk




Samara jai taakse. Nousimme edellista hienompaan junaan, jossa meilla oli aivan kupe hytti. Venajan junissa on useita erilaisia mahdollisuuksia matkustaa. Hienoimmissa on tv t ja kahden hengen sangyt. Platskart on halvin tapa. Siella vaunussa on vain syvennyksia, joissa on sankyja. Pietari samara vali meni platskartissa. Samarasta lahtiessa meilla oli siis hienot kupe hytit. Kuuman kostea vaunu oli vaihtunut kohtuu viileaan (ilmastointi on suhteellista) omaan hyttiin. Vaunupalvelija oli todella ystavallinen. Myytavana junassa on kaikenlaista. Muutaman kerran vaunupalvelija kysyi meilta haluammeko perunoita... Pysahdyksia on monen eri pituisia. Valilla pysahdys on muutama minuutti, valilla kokonainen tunti. Pitkilla pusahdyksilla babuskat tulevat myymaan kuivattua kalaa, olutta, limpparia, sipseja, jaateloa \ jne.

Yksi kuriositeetti oli matkamme Samarasta Novosibirskiin. Huomasimme lahtoa edeltavan iltana, etta juna kulkee Kazakstanin kautta. Eika meilla tietenkaan ollut viisumeja. Kaikki meni kuitenkin hyvin. Emme poistuneet junasta vaan istua kyyhotimme kupeessamme. Tulipahan kaytya Kazakstanissakin!!!

Monet oppaat kehoittivat jattamaan Novosibirskin valiin. Niissa sanottiin sen olevan tylsa rautatieristeyskaupunki. Kuitenkin heli alusta asti mielikuvamme muuttuivat. Upea juna-asema(siperian suurin rautatieasema) ja muutenkin uudehko ja hieno kaupunkikuva antoivat aivan eri kuvan kuin oppaat. Lonelyplanet oppaat ovat loppujen lopuksi vain muutaman ihmisen mielipiteita erilaisista kohteista.

Ihmiset tuntuvat muuttuvan sita ystavallisemmiksi mita pitemmalle itaa kohti matkustamme.Oikeastaan Samarasta lahdettyamme olemme kohdanneet vain erittain ystavallisia ihmisia.

Huomen illalla jatkamme matkaa taas kuumassa platkartissa. Kohteena Ulan Ude. Ulan Ude on hyvin lahella Baikal jarvea. Meille onkin paikallisen lahetystyontekijan avustuksella avautunut loistava mahdollisuus tutustua Baikaliin paikanpaalla! Kiitos tasta jo etukateen Anitta!

Vierailemissamme kaupungeissa on monissa Inkerin kirkon seurakuntia. Muun muassa Novosibirskissa on suurehko seurakunta, jonka jaseniin kuuluu myos suomea puhuvia inkerilaisia.

Yritan liittaa tahan jonkun kuvan Samarasta !!

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Samarassa

Junamatka oli mukava. Juna ei todellakaan ollut 1.luokan juna. Matkalla vaihteli hienot maisemat syrjaisiin kyliin. Vaikutuksen mantsan ja biologian opettajaan teki upeat aromaisemat, jotka olivat uutta minulle.


Juna pysahtyi useasti ja pitkaan. Koko matkan pituudeksi tuli lahes 2 vuorokautta. Ruuat ostettiin etukateen. Junassa oli tarjolla kuumaa vetta, ei muuta. Babuskat moivat kaikkea maan ja taivaan valilla pysahdysten aikana. Kuivattua kalaa ei uskallettu maistaa.

Turvallisest siis perilla. Lisaa myohemmin...

samara

torstai 10. kesäkuuta 2010

Lähtötunnelmia!

Reissu on alkamassa Lappeenrannasta, josta siirrymme Vainikkalaan. Vainikkalassa hyppäämme Pietariin vievään junaan. Pietarista taas vaihdamme Samaraan jatkavaan junaan. Kuulostaa helpolta, mutta tähän asti päästäksemme on vaatinut paljon "töitä" viisumien, junalippujen, lentolippujen hankintaa jne.

Tästä Lappeenrannasta on lyhyt matka Pietariin, 5 miljoonan ihmisen metropoliin. Lyhyempi kuin Helsinkiin. Maantieteessä puhutaan absoluuttisesta ja suhteellisesta etäisyydestä - raja muuttaa etäisyyksiä. Matka Pietariin tuntuu varmasti pidemmältä kuin matka Helsinkiin. Helsinki, suuri kaupunki sekin, on vain kahdeksas osa Pietarista.

Säät Venäjän sisäosissa on hyvin lämmintä jo tähän aikaan kesästä. Suuri manner aiheuttaa mannerilmaston, jossa on lämpimät kesät ja kylmät talvet. Ensi sunnuntaina Suomessa sataa vettä kovin - sitä karkuun siis!

Samarasta kuuluu taas!

perjantai 28. toukokuuta 2010

Tautien riskit


Hei,

Kokeillaanhan opiskelua verkossa. Suht samat asiat löytyvät myös kirjasta -joten voit valita:
  • luet täältä tiivistelmän
  • luet sekä että
  • luet kirjasta
Taudeista saa loppujen lopuksi helposti maantieteellisen aiheen - niin oikeastaan aiheesta kuin aiheesta. Täytyy muistaa vain tarkastelu tapa.

”Maantieteen päämääränä ei ole vähempää kuin maapallon pinnalla tapahtuvan inhimillisen toiminnan ja sen luonnollisen ympäristön välisen valtavan vuorovaikutussuhteen ymmärtäminen”

-Peter Hagget-


Täytyy muistaa tarkastella tauteja niiden esiintymisen kannalta. Tautien leviäminen onkin vasta maantieteellinen ilmiö - se voidaan esittää ja analysoida paikkatietojärjestelmissä. Muista sitoa taudit karttaan, paikkaan tai alueeseen. Muista alueellinen näkökulma. Älä keskity vain siihen mitä tauti tekee vaan missä sitä on ja miksi juuri siellä!!


Tiivistelmää:


Tautien kuva on muuttunut 1900-luvun aikana länsimaissa: elintasosairaudet ovat syrjäyttäneet tartuntataudit. Selkeä ero on "etelän" ja "pohjoisen" taudeissa. Etelässä kuollaan edelleen tartuntatauteihin, joita avittaa usein aliravitsemus ja köyhyys. Ravitsemustilanne, puhdas vesi ja terveydenhuolto, erityisesti rokotukset, vähentäisivät lapsikuolleisuutta kehitysmaissa. Mielenkiintoinen pointti: Vihreiden puoluekokouksessa yhtenä ehdotuksena puolueen ohjelmaan oli "maailman väkiluvun vähentäminen" - esitys muuttui kuitenkin muotoon "väestön kasvun hillitseminen". Mitäköhän "linkolalaismaisia" keinoja vihreät olisivat tähän alkuperäiseen esitykseen halunneet soveltaa.


Maankäytön mutokset esimerkiksi soiden muuttaminen viljelymaiksi malaria alueella voi aiheuttaa malaria vaaraa alueella työskenteleville ihmisille. Suomessakin peltojen "puskittuminen" lisää hirviä ja hirvien kantamat punkit voivat levittää Lymen tautia ja puutiaisaivokuumetta. Torstain tunnillahan kaikki halukkaat näkivät ixodes ricinuksen. Tässä sen levittämät taudit:


  1. Borrelioosi eli Lymen tauti
  2. Puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti
  3. Tularemia eli jänisrutto
  4. Ehrlichioosi

Ainoastaan puutiaisaivokuume on näistä virusperäinen tauti, muut ovat bakteerin aiheuttamia. Puutiaisten aiheuttamat taudit ovat Suomessa erityisesti eteläisten osien vitsaus.

Kastelun ja patoaltaiden seisova vesi trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla on hyvä kasvualusta kotiloille, joita bilhartsioosit käyttävät isäntinään. Bilhartsioosi on yleiskuntoa heikentävä sairaus. Sen yleisyys on malariaan verrattavissa. Myö malariasääski hyötyy seisovasta vedestä.

Malaria on trooppinen tauti ja sitä ei juuri esiinny Euroopassa. Matkustamalla malariaalueelle voi helposti saada malarian, jos ei käytä peittäviä vaatteita ja suojaudu yöllä hyttysverkolla.

Rokotuksilla länsimaista hävitetyt taudit jylläävät edelleen kehitysmaissa. Kaikille suomalaisille nämä taudit ovat tuttuja nimenimaan rokotuksina:
  • kurkkumätä
  • polio
  • tuhkarokko
  • keltakuume
  • tuberkuloosi
  • jäykkäkouristus
  • hinkuyskä

WHO laukaisi 30 vuotta sitten massiiviisen rokotuskampanjan juuri näitä tauteja vastaan, mutta toivottua tulosta ei vielä saavutettu. Rokotuksien tehottumuuteen vaikuttaa syrjäseutujen vaikea tavoitettavuus ja monien maiden huono infrastuktuuri ja terveydenhuollon heikot organisaatiot.


Perinteisten tautien lisäksi näyttämölle on astunut lisää uusia sairauksia: AIDS, Verenvuotosairaudet, kuten Ebola. Kartasta näkyy hyvin, että HIV/AIDS on "etelän" vitsaus. Ebola on tullut tutuksi muun muassa Hollywood elokuvista. Aivan kuten HIV/AIDS, on ebolakin "kotoisin" Afrikan trooppisilta alueilta.


Tautien leviäminen voi olla hyvinkin nopeaa parantuneiden liikenneyhteyksien, erityisesti lentoyhteyksien, vuoksi. WHO on globaali toimija tautien nujertamisessa.Maantieteellinen mallintaminen ja GIS:n eli paikkatietojärjestelmien käyttö tautien leviämisen ennustamisessa on merkittävässä roolissa. Uusia ongelmia voi aiheuttaa virustautien muuntautuminen (sikainfluenssa) tai antibioottien tehottomuus "sairaalabakteerien" takia.


Muistakaa, että tässä on vain osittain tiivistelty OTAVAn kirjan taudit riskinä kappaletta höystettynä muutamalla linkillä, lähinnä karttoihin. Lukuintoa - nyt turboruuvia kireälle vain. Kesäloma on yhden koeviikon päässä!


T: JMO






tiistai 18. toukokuuta 2010

Ammatti ja terveys



Olemme terveystiedon kurssilla opiskelleet viime tunneilla urakalla kansanterveyttä ja kansantauteja. Ilmi on tullut muun muassa, että sosioekonominen asema ja stressi vaikuttavat todennäköisyyteen sairastua kansantauteihin. Kauppalehden 18.5. artikkeli käsittelee nimenomaan ammatteja, joissa menee terveys. Toisessa päässä ovat ammatit, joiden parissa on vähän sairasloman ja sairaseläkkeen tarvetta!

Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net

tiistai 11. toukokuuta 2010

Fiksut varikset

Olin eilen lähdössä lenkille Vesikon parkkipaikalta. Odottelessani kaveria huomasin variksen, joka yritti saada Gainomax-purkista viimeisiä tippoja palautusjuomaa. Aikansa varis ilmeisesti sieti läsnöoloani - kunnes tökkäsi nokkansa purkista läpi ja lensi rauhallisemmille nurmialueille jatkamaan puuhaansa. "Fiksu varis", ajattelin. Joku ilmeisesti jopa tutkinut varisten viisautta. Variksen viisaudesta ja taidosta käyttäätyökaluja voit lukea täältä (www.hs.fi).

Videota kyseisestä aiheesta on tarjolla BBC:n sivuilla!

Muuttolintujen bongausta

Ekologian opiskelussa on eläinten tunnistus verraten tärkeää. Jos ei ekologiaa meinaa opiskella enempää, kuin BI1 kurssin aikana, on kotoisten lajien tunteminen yleissivistystä. Nykyään nuorten parissa harvinaiseksi käyvä sivistyksen laji. Syksyllä 2009 YTL päätti testata kokelaiden lajitunnistustaitoja. Tästä pääset katsomaan montako lajia itse olisit tunnistanut!

Käydessäni ystäväni mökillä viime viikonloppuna. Eteläinen Saimaa tarjosi mielestöni harvinaisen lintunäytöksen. Lyhye vierailun aikana kertyi mielestäni ihan mukava vesilintu"saalis": Kurki, kuikka, sinisorsa, telkkä, joutsen, kanadanhanhi...

Laitetaanhan pystyyn tämän kevään bongaus"kilpailu". Kilpailu lainausmerkeissä, sillä varsinaista palkintoa ei ole jaossa - ilo uuden oppimisesta vain :)

Pyydän kaikki hassuttelijoita säästämään hauskat juttunsa vaikka oppitunnille...

sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Vesijalanjälki


Olemme itseasiassa juuri GE3 kurssilla käymässä läpi ravintoon ja veteen liittyviä riskejä. Ylen mainiot nettisivut tarjoavat jälleen käypän artikkelin. Artikkelissa selviää mitä tämä termi tarkoittaa ja kuinka paljon kuluu vettä yhteen kahvikuppiin. T-paita on ollut klassinen esimerkki vedenkulutuksesta (200 litraa). Kuinka paljon taas hampurilaisen valmistaminen voi niellä vettä? Kommentoi oma arvauksesi. Käy vasta sen jälkeen katsomassa oikea vastaus ulkoministeriön sivuilta!

perjantai 7. toukokuuta 2010

Terveysliikuntaan palaten...

Silmiini sattui mielenkiintoinen uutinen yle.fi sivustolla: "Liiku nuorena, mitätöit lihavuusgeenin".

Hmm.. mielenkiintoinen uutinen. Lukematta itse artikkelia tulee mieleen, että onkohan se ihan noin yksinkertaista. Toki kaikissa uutisissa pitää olla aina mielenkiintoinen otsikko!

Samassa paikassa, voit vielä mitata tietosi ylipainosta. Arvokasta tietoa ihan "non scolae sed vitae discimus" :) Kaikki oikeudet pidättää eo. lattarilainauksen perusteella!

torstai 6. toukokuuta 2010

Ekologiaa Internetissä

Hei biologian 1 kursilaiset!

Nyt, kun aloitellaan ekologian opiskelua niin ajattelin laittaa muutamia linkkejä Internetissä oleville sivustoille. Oulun yliopiston ekologia sivut ovat ehkä teille Internetin suurkuluttajille vähän "kökön näköiset", mutta hyödyllistä asiaa on paljon!

Ylen oppiminen sivustolla on audio- pätkä, jossa on tuhdisti ekologiasta!

Hieman asian vierestä, ei välttämättä kaikki puhdasta ekologiaa, mutta biologiaa ainakin tarjoaa EKOLOKERO-ohjelma. Sivustolla on myös tehtäviä. Auttaa ainakin lajituntemuksessa!

Tervemenoa verkkoon! Jos löytyy joitain muita hyviä linkkejä ekologiaan liittyen - laittakaa kommentteihin!

maantiedon tuntemus ja maantiede

Kartastot ovat kivoja - niistä voi aina tarkistaa mikä maa kulloinkin on kyseessä. Osallistumalla GE4 ja GE5 kursseille, paranee karttatuntemuksesi piirun verran. Maantietämystä voi kuitenkin parantaa muös kätevästi netissä. Yksi hyvä saitti siihen on tässä. Linkki avaa sinut Afrikan maiden testaukseen. Sivun oikeassa laidassa on maailman kartta, josta voit valita minkä maanosan tahansa-tai jopa koko maailman. Haastakaa itsenne ja kaverinne. Kommentoikaa, jos ja kun saatte maanosan tai maailman tehtyä ilman karttojen apua.

tiistai 4. toukokuuta 2010

Eroosion ja aavikoitumisen estämiskeinot!

Hei 2A!

Tällä kertaa pitäisi pohtia yhdessä eroosion ja aavikoitumisen estämiskeinoja. Aloita lukemalla kirjasta. Tämän jälkeen voit etsiä lisätietoa esimerkiksi internetistä.

Kommenttia kiitos!

tiistai 27. huhtikuuta 2010

El Ninon globaalit vaikutukset

2A ryhmä: Luetelkaa El Ninon vaikutuksia niin Tyynellä valtamerellä kuin koko maapallon alueella. Vaikutuksia ei varmasti riitä kaikille. merkitkää nimenne ja kirjoittakaa, mitä La Nina tarkoittaa ja mitä se aiheuttaa!

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Terveysliikunta

1A: Tutustu UKK-instituutin liikuntapiirakkaan ja kommentoi blogissa liikuntapiirakkaa (suositusten liikuntamäärät, ajankäyttö eri tyyppiset liikunnanmuodot jne.) ja peilaa omia liikuntatottumuksia annettuihin suosituksiin.