perjantai 28. toukokuuta 2010

Tautien riskit


Hei,

Kokeillaanhan opiskelua verkossa. Suht samat asiat löytyvät myös kirjasta -joten voit valita:
  • luet täältä tiivistelmän
  • luet sekä että
  • luet kirjasta
Taudeista saa loppujen lopuksi helposti maantieteellisen aiheen - niin oikeastaan aiheesta kuin aiheesta. Täytyy muistaa vain tarkastelu tapa.

”Maantieteen päämääränä ei ole vähempää kuin maapallon pinnalla tapahtuvan inhimillisen toiminnan ja sen luonnollisen ympäristön välisen valtavan vuorovaikutussuhteen ymmärtäminen”

-Peter Hagget-


Täytyy muistaa tarkastella tauteja niiden esiintymisen kannalta. Tautien leviäminen onkin vasta maantieteellinen ilmiö - se voidaan esittää ja analysoida paikkatietojärjestelmissä. Muista sitoa taudit karttaan, paikkaan tai alueeseen. Muista alueellinen näkökulma. Älä keskity vain siihen mitä tauti tekee vaan missä sitä on ja miksi juuri siellä!!


Tiivistelmää:


Tautien kuva on muuttunut 1900-luvun aikana länsimaissa: elintasosairaudet ovat syrjäyttäneet tartuntataudit. Selkeä ero on "etelän" ja "pohjoisen" taudeissa. Etelässä kuollaan edelleen tartuntatauteihin, joita avittaa usein aliravitsemus ja köyhyys. Ravitsemustilanne, puhdas vesi ja terveydenhuolto, erityisesti rokotukset, vähentäisivät lapsikuolleisuutta kehitysmaissa. Mielenkiintoinen pointti: Vihreiden puoluekokouksessa yhtenä ehdotuksena puolueen ohjelmaan oli "maailman väkiluvun vähentäminen" - esitys muuttui kuitenkin muotoon "väestön kasvun hillitseminen". Mitäköhän "linkolalaismaisia" keinoja vihreät olisivat tähän alkuperäiseen esitykseen halunneet soveltaa.


Maankäytön mutokset esimerkiksi soiden muuttaminen viljelymaiksi malaria alueella voi aiheuttaa malaria vaaraa alueella työskenteleville ihmisille. Suomessakin peltojen "puskittuminen" lisää hirviä ja hirvien kantamat punkit voivat levittää Lymen tautia ja puutiaisaivokuumetta. Torstain tunnillahan kaikki halukkaat näkivät ixodes ricinuksen. Tässä sen levittämät taudit:


  1. Borrelioosi eli Lymen tauti
  2. Puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti
  3. Tularemia eli jänisrutto
  4. Ehrlichioosi

Ainoastaan puutiaisaivokuume on näistä virusperäinen tauti, muut ovat bakteerin aiheuttamia. Puutiaisten aiheuttamat taudit ovat Suomessa erityisesti eteläisten osien vitsaus.

Kastelun ja patoaltaiden seisova vesi trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla on hyvä kasvualusta kotiloille, joita bilhartsioosit käyttävät isäntinään. Bilhartsioosi on yleiskuntoa heikentävä sairaus. Sen yleisyys on malariaan verrattavissa. Myö malariasääski hyötyy seisovasta vedestä.

Malaria on trooppinen tauti ja sitä ei juuri esiinny Euroopassa. Matkustamalla malariaalueelle voi helposti saada malarian, jos ei käytä peittäviä vaatteita ja suojaudu yöllä hyttysverkolla.

Rokotuksilla länsimaista hävitetyt taudit jylläävät edelleen kehitysmaissa. Kaikille suomalaisille nämä taudit ovat tuttuja nimenimaan rokotuksina:
  • kurkkumätä
  • polio
  • tuhkarokko
  • keltakuume
  • tuberkuloosi
  • jäykkäkouristus
  • hinkuyskä

WHO laukaisi 30 vuotta sitten massiiviisen rokotuskampanjan juuri näitä tauteja vastaan, mutta toivottua tulosta ei vielä saavutettu. Rokotuksien tehottumuuteen vaikuttaa syrjäseutujen vaikea tavoitettavuus ja monien maiden huono infrastuktuuri ja terveydenhuollon heikot organisaatiot.


Perinteisten tautien lisäksi näyttämölle on astunut lisää uusia sairauksia: AIDS, Verenvuotosairaudet, kuten Ebola. Kartasta näkyy hyvin, että HIV/AIDS on "etelän" vitsaus. Ebola on tullut tutuksi muun muassa Hollywood elokuvista. Aivan kuten HIV/AIDS, on ebolakin "kotoisin" Afrikan trooppisilta alueilta.


Tautien leviäminen voi olla hyvinkin nopeaa parantuneiden liikenneyhteyksien, erityisesti lentoyhteyksien, vuoksi. WHO on globaali toimija tautien nujertamisessa.Maantieteellinen mallintaminen ja GIS:n eli paikkatietojärjestelmien käyttö tautien leviämisen ennustamisessa on merkittävässä roolissa. Uusia ongelmia voi aiheuttaa virustautien muuntautuminen (sikainfluenssa) tai antibioottien tehottomuus "sairaalabakteerien" takia.


Muistakaa, että tässä on vain osittain tiivistelty OTAVAn kirjan taudit riskinä kappaletta höystettynä muutamalla linkillä, lähinnä karttoihin. Lukuintoa - nyt turboruuvia kireälle vain. Kesäloma on yhden koeviikon päässä!


T: JMO






tiistai 18. toukokuuta 2010

Ammatti ja terveys



Olemme terveystiedon kurssilla opiskelleet viime tunneilla urakalla kansanterveyttä ja kansantauteja. Ilmi on tullut muun muassa, että sosioekonominen asema ja stressi vaikuttavat todennäköisyyteen sairastua kansantauteihin. Kauppalehden 18.5. artikkeli käsittelee nimenomaan ammatteja, joissa menee terveys. Toisessa päässä ovat ammatit, joiden parissa on vähän sairasloman ja sairaseläkkeen tarvetta!

Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net

tiistai 11. toukokuuta 2010

Fiksut varikset

Olin eilen lähdössä lenkille Vesikon parkkipaikalta. Odottelessani kaveria huomasin variksen, joka yritti saada Gainomax-purkista viimeisiä tippoja palautusjuomaa. Aikansa varis ilmeisesti sieti läsnöoloani - kunnes tökkäsi nokkansa purkista läpi ja lensi rauhallisemmille nurmialueille jatkamaan puuhaansa. "Fiksu varis", ajattelin. Joku ilmeisesti jopa tutkinut varisten viisautta. Variksen viisaudesta ja taidosta käyttäätyökaluja voit lukea täältä (www.hs.fi).

Videota kyseisestä aiheesta on tarjolla BBC:n sivuilla!

Muuttolintujen bongausta

Ekologian opiskelussa on eläinten tunnistus verraten tärkeää. Jos ei ekologiaa meinaa opiskella enempää, kuin BI1 kurssin aikana, on kotoisten lajien tunteminen yleissivistystä. Nykyään nuorten parissa harvinaiseksi käyvä sivistyksen laji. Syksyllä 2009 YTL päätti testata kokelaiden lajitunnistustaitoja. Tästä pääset katsomaan montako lajia itse olisit tunnistanut!

Käydessäni ystäväni mökillä viime viikonloppuna. Eteläinen Saimaa tarjosi mielestöni harvinaisen lintunäytöksen. Lyhye vierailun aikana kertyi mielestäni ihan mukava vesilintu"saalis": Kurki, kuikka, sinisorsa, telkkä, joutsen, kanadanhanhi...

Laitetaanhan pystyyn tämän kevään bongaus"kilpailu". Kilpailu lainausmerkeissä, sillä varsinaista palkintoa ei ole jaossa - ilo uuden oppimisesta vain :)

Pyydän kaikki hassuttelijoita säästämään hauskat juttunsa vaikka oppitunnille...

sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Vesijalanjälki


Olemme itseasiassa juuri GE3 kurssilla käymässä läpi ravintoon ja veteen liittyviä riskejä. Ylen mainiot nettisivut tarjoavat jälleen käypän artikkelin. Artikkelissa selviää mitä tämä termi tarkoittaa ja kuinka paljon kuluu vettä yhteen kahvikuppiin. T-paita on ollut klassinen esimerkki vedenkulutuksesta (200 litraa). Kuinka paljon taas hampurilaisen valmistaminen voi niellä vettä? Kommentoi oma arvauksesi. Käy vasta sen jälkeen katsomassa oikea vastaus ulkoministeriön sivuilta!

perjantai 7. toukokuuta 2010

Terveysliikuntaan palaten...

Silmiini sattui mielenkiintoinen uutinen yle.fi sivustolla: "Liiku nuorena, mitätöit lihavuusgeenin".

Hmm.. mielenkiintoinen uutinen. Lukematta itse artikkelia tulee mieleen, että onkohan se ihan noin yksinkertaista. Toki kaikissa uutisissa pitää olla aina mielenkiintoinen otsikko!

Samassa paikassa, voit vielä mitata tietosi ylipainosta. Arvokasta tietoa ihan "non scolae sed vitae discimus" :) Kaikki oikeudet pidättää eo. lattarilainauksen perusteella!

torstai 6. toukokuuta 2010

Ekologiaa Internetissä

Hei biologian 1 kursilaiset!

Nyt, kun aloitellaan ekologian opiskelua niin ajattelin laittaa muutamia linkkejä Internetissä oleville sivustoille. Oulun yliopiston ekologia sivut ovat ehkä teille Internetin suurkuluttajille vähän "kökön näköiset", mutta hyödyllistä asiaa on paljon!

Ylen oppiminen sivustolla on audio- pätkä, jossa on tuhdisti ekologiasta!

Hieman asian vierestä, ei välttämättä kaikki puhdasta ekologiaa, mutta biologiaa ainakin tarjoaa EKOLOKERO-ohjelma. Sivustolla on myös tehtäviä. Auttaa ainakin lajituntemuksessa!

Tervemenoa verkkoon! Jos löytyy joitain muita hyviä linkkejä ekologiaan liittyen - laittakaa kommentteihin!

maantiedon tuntemus ja maantiede

Kartastot ovat kivoja - niistä voi aina tarkistaa mikä maa kulloinkin on kyseessä. Osallistumalla GE4 ja GE5 kursseille, paranee karttatuntemuksesi piirun verran. Maantietämystä voi kuitenkin parantaa muös kätevästi netissä. Yksi hyvä saitti siihen on tässä. Linkki avaa sinut Afrikan maiden testaukseen. Sivun oikeassa laidassa on maailman kartta, josta voit valita minkä maanosan tahansa-tai jopa koko maailman. Haastakaa itsenne ja kaverinne. Kommentoikaa, jos ja kun saatte maanosan tai maailman tehtyä ilman karttojen apua.

tiistai 4. toukokuuta 2010

Eroosion ja aavikoitumisen estämiskeinot!

Hei 2A!

Tällä kertaa pitäisi pohtia yhdessä eroosion ja aavikoitumisen estämiskeinoja. Aloita lukemalla kirjasta. Tämän jälkeen voit etsiä lisätietoa esimerkiksi internetistä.

Kommenttia kiitos!